SID / MOD Music

SID / MOD Music

SID / MOD Music

Efter noget tid i det nostalgiske hjørne med gamle spil til Commodore 64 og Amiga 500 faldt det meget naturligt også at kaste et blik på lidt computermusik fra den gang. I de fleste pakker med Commodore 64 spil ligger der en eller flere .SID filer også, som er musikken til spillene, så der skulle jo bare findes en afspiller. Til Amiga og senere til PC anvendes MOD filer, som indeholdt flere korte samples og noget information om, hvilke samples, der skulle afspilles i hvilken rækkefølge osv. Der findes også utrolig meget godt musik i dette format og det er til gængeligt på nettet.

 

SID

sidSID står for Sound Interface Device, og det var en chip som sad i bl.a. Commodore 64’erne til at generere lyden. Denne type chip er noget speciel, og produceres ikke længere, men der er findes mange emulatorer og hardware-kopier af dem. Se mere på Wikipedia omkring emnet. Årsagen til at der er mange der arbejder i at genskabe lyden fra dengang er, at det er er helt speciel lyd af nostalgi og udover at der var meget godt musik i blandt det, så bringer det også minderne frem i stor stil.

SID afspillere findes i et hav af udgaver, lige fra en afspiller til iPhone/iPod til Linux, Windows og Java. Når der findes mange, så er de ikke alle lige gode, i hvert fald ikke efter min smag. En af de bedste jeg har prøvet er SidPlay2.5, som ikke har en fancy GUI, men kan det den skal, nemlig at levere C64 musik som det skal lyde. SidPlay2.5 kan hentes her: http://noname.c64.org/csdb/release/?id=76056

Musikken skal man jo også bruge, og en mulighed er at hente det sammen med spillene, som du kan se mere om i min artikel omkring Commodore 64 emulatore, men hos High Voltage SID Collection – www.hvsc.de – har de samlet alt hvad der er værd at samle omkring SID musik. Her er musikken, links til playere og meget meget mere…

Til iPhone/iPod kan applikationen Sid Player downloades via App Store til omkring $2.00 – http://itunes.apple.com/us/app/sid-player/id300205592?mt=8. Denne App henter musikken direkte fra HVSC’s site, så man har direkte adgang til hele godteposen.

MOD

MOD Music, Modules Music og hvad de ellers går under… Det kommer alt sammen ud på det samme, nemlig en tidlig udgave af computer musik i verdensklasse. På Amiga var det meget brugt, og også i en periode til PC spil mv. og i nogle Keygens i dag (hvis man da bruger sådan nogle… 🙂 ) kan man stadigt høre modules musik.

Et sted hvor man gjorde meget brug af modules musikken, uden for spilverdenen, var i demogrupperne, som lavede al verdens demoer og animationer med baggrundsmusik fra MOD filer.

Der findes også her et hav af afspillere og sites med modules music til download. Jeg har brugt en afspiller der hedder XMPlay som kan downloades ved: http://www.un4seen.com/

Til XMPlay kan man også få et SID-plugin (http://dhost.info/pieknyman/html/plugins.html), men jeg var lidt skuffet over lydkvaliteten som ikke levede op til forventningerne i forhold til SID filerne. Historien er en helt anden ved MOD filerne.

MOD kan også afspilles af WinAMP, den kendte og tidligere meget berømte MP3 afspiller.

Et godt site til download af MOD filer er: http://modarchive.org/ som har en ret stor samling af MOD music i mange genre – også dem fra gamle spil mv.