Commodore C64 emulator

Commodore C64 emulator

Commodore C64 emulator

Er du også en af dem, der synes at Commodore 64 var en fantastisk maskine?! Så kig videre her, for her kommer nostalgien for alvor frem.

c64_ready

Commodore 64 Basic

Med en freeware emulator til både Windows og Linux kan, kan du spille alle yndlingsspillene fra de gamle dage og har du tilmed et rigtigt joystik fra dengang og en parallelport så kan du også bruge det… 🙂

 

commodore_64

“Brødkassen” – den originale C64’er


Emulatoren

Selve emulatoren hedder VICE (Versatile Commodore Emulator), og den indeholder bl.a. en emulator til C64, C128, VIC-20 med flere. Emulatoren er freeware under GNU General Public License, og kan downloades her: http://www.viceteam.org – Sitet er nedlagt, og VICE findes nu her: http://vice-emu.sourceforge.net/

Pak ud og du er klar… Kræver ingen installation, og kan køre fra f.eks. en UBS-stick.

Spillene

boulderdash1

Boulder Dash – et af mine yndlingsspil

Stort set alle de gode spilklassiskere fra dengang er tilgængelige på nettet, og kan nemt hentes og spilles med emulatoren. Et par af de bedre sider til download af spil er de følgende. Alternativt er det blot en google-søgning på “C64 games” og så vælter det frem.

Hardwaren

Har du som jeg et gammelt joystick liggende fra en rigtig 64’er og en PC med en parallelport, så kan du meget hurtigt og nemt få det koblet sammen, så oplevelsen bliver så tæt på dengang som muligt.

c64_joystick

OBS! Du skal vide hvad du laver, inden du går i gang med denne mod, ellers kan du risikerer at få ødelagt dine ting.

Materialer

Antal Beskrivelse
1 Commodore 64 Joystick (eller andet joystick med switches)
1 D-SUB 9 hanstik
1 D-SUB 25 hanstik
5 10kΩ 0,25W modstande
≥7 polet kabel (OBS! nogle joystick kan nøjes med 6 ledere)

Du kan vælge at montere et DB25 stik direkte på joysticket, eller lave et overgangsstykke til det DB9 der sidder på joystickket oprindeligt. Jeg har valgt at lave overgangsstykket, da jeg stadig har et par originale Commodore 64’ere liggende i kælderen, og derfor ikke vil ødelægge mit joystick. 🙂

Her er et pinout af parallelporten, og en oversigt over hvordan kablet skal forbindes i de to stik. OBS! Det er kun nødvendigt at forbinde Ground til éen af Ground benene i DB25 stikket. Jeg har brugt pin 18 på mit kabel.

Parallelport pinout

PIN DIR SIGNAL
1 OUT Data Strobe
2 OUT Data 0
3 OUT Data 1
4 OUT Data 2
5 OUT Data 3
6 OUT Data 4
7 OUT Data 5
8 OUT Data 6
9 OUT Data 7
10 IN Acknowlegde
11 IN Busy
12 IN Paper Out
13 IN Select
14 OUT Auto Feed
15 IN Error
16 OUT Init
17 OUT Select Input
18-25 Ground

Forbindelsesoversigt

DB25
SIGNAL

DB25
PIN

DB9
PIN

DB9
SIGNAL

Acknowledge

10

4

Right

Busy

11

3

Left

Out of Paper

12

2

Down

Select

13

1

Up

Error

15

6

Trigger / Fire button

Strobe

1

7

Vcc

Ground

18-25

8

Ground

 

Nogle parallelporte kræver at der bliver monteret en række pull-up modstande. Det var tilfældet ved min parallelport, og jeg har brugt modstande på 10kΩ mellem alle signalben og Vcc. (Se diagrammet.) Med lidt snilde kan man få plads til mostandene i DB25 stikket.

lptjoy_cable

C64 Joystick til parallelport kabel

pullup_resistors

Pullup modstande i DB25 hus

lptjoy_schematics

Diagram

Så langt, så godt… Men der skal bruges et stykke software mere, for at kunne bruge vores joystick. Det jeg bruger hedder PPJoy. Det er et ældre stykke software, og derfor har udvikleren skiftet hjemmeside mange gange siden. P.t. er hans side en blog, og her er et link til bloggen, hvor det kan downloades: http://ppjoy.blogspot.com/2009/11/finally-new-version.html

Jeg har testet det op til og med Windows 7, og det ser ud til at køre uden de store problemer… Du skal være opmærksom på, at når du installerer det, vil Windows advare imod at køre softwaren, da den ikke er digitalt signeret. Dette er man nødt til at acceptere, ellers vil det ikke køre.

13-02-2010 UPDATE: Nyt kabelsetup til JoySticket…

Min far var begyndt at vise interesse for C64 Emulatoren, og derfor kom det gamle JoyStick selvfølgelig ned fra hylden, men det viste sig ret hurtigt at det ikke havde haft godt at ligge, for Fire-knappen virkede ikke ret godt. Det vi nu ikke et helt ny problem, for den havde længe være dårlig, og det er den eneste kontakt i joystickket der ikke er med microswitches. Derfor blev det skildt ad, så det kunne blive renset, men ak, det var ikke nok, for kablet var åbentbart defekt, i hvert fald var der ingen forbindelse mellem DB-9 stikket og stikket inde i Joystickket.

Derfor blev konsekvensen, at det gamle originale kabel med et DB-9 stik Commodoren måtte lade livet og jeg fik sat et nyt kabel på med et DB25 stik, så der ikke er noget mellemkabel, og dermed mindre risiko for fejl. Ulempen er jo naturligvis at jeg ikke længere kan bruge joystickket til en C64, men jeg har gemt det gamle kabel, så jeg kan lave et nyt, hvis det skulle blive aktuelt engang.

Inde i mit joystick var der “kun” 6 terminaler, 1 fælles (Ground), 4 retningssignaler og en Fire-signal. For ikke at skulle lave en samling på det originale kabel, ville jeg gerne montere et stik der passede på det originale, men da jeg ikke havde sådan en i skuffen, lavede jeg en lille adaptor til mit kabel, som i øvrigt bare er et stykke netværkskabel. Så længe man har 6 ledere i kablet, er man homefree. Resultatet er at DB25 stikket indeholder de 5 pullup modstande som tidligere, og at kablet fra DB25 stikket går direkte ind i joystickket og tilsluttes via den lille lednings-til-stikbens adaptor.

joystick02

joystick01

adaptor_closeup

Så er der kun tilbage at sige: God fornøjelse… 🙂

Bo Urskov