Amiga emulator

Amiga emulator

Amiga emulator

Commodore Amiga emulator til PC

Amiga_Logo

Selvom vi i mit barndomshjem havde mere end en Commodore 64 og vi på den front var med fremme, så har jeg aldrig ejet en Amiga af nogen art. Mange i min omgangskreds havde Amiga 500 og de andre populære modeller af Amigaerne, men det fangede aldrig rigtigt – selvom den åbenlyse forskel var de mindre disketter og den væsentligt bedre grafik.

Amiga_600

En dag, hvor jeg og min far snakkede om gamle dage med C64’eren og spillede nogle af de gamle spil, kom min bedre halvdel og spurgte om ikke også man kunne få de gamle Amiga spil til PC også – det kunne da ikke være det store problem. Jeg havde jo tidligere set at der fandtes flere forskellige Amiga Emulatorer på nettet, men jeg havde aldrig prøvet nogle af dem.

Emulatoren

Lidt søgen rundt og valget faldt på UAE, da det var den jeg umiddelbart så flest henvisninger til. UAE står nogle steder for Universal Amiga Emulator og andre steder står det for Ultimate Amiga Emulator eller Unix Amiga Emulator og på www.amigaemulator.org – hjemstedet for emulatoren, kan man ikke se yderligere information om hvad det står for. Men det er jo heller ikke det vigtige.

UAE er oprindeligt, som mange andre emulatorer, udviklet til Unix/Linux systemer, og er så siden hen porteret til Windows platformen. I den her sammenhæng bliver det til WinUAE – www.winuae.net. Emulatoren er gratis af hente og bruge, men da noget af AmigaOS’en stadig er købesoftware, går det ikke lige så nemt som til Commodre C64 emulatoren.

amiga

Problemet er, at den helt essientielle software kaldet Kickstart, som normalt ligger i en ROM i Amigaen ikke er freeware, og derfor skal købes. Uden denne fil, kan man godt starte sin emulator op, men ikke boote maskinen – så det efterlader emulatoren noget nyttesløs. Kickstart ROM’en kan købes for en besked sum hos www.amigaforever.com og alt efter hvilken pakke man vælger, får man flere forskellige versioner med.

Spillene

Med Kickstart ROM’en i hus og WinUAE downloaded og installeret, gik jagten på nogle spil til emulatoren. Man skal ikke lede ret længe før alle de gamle spil kommer frem igen (ikke at jeg kunne huske så mange, men nogle titler vakte dog minder), bl.a. på nogle af de sider som også har C64 spil. En klar topscorer er siden www.planetemu.net som trods et underligt sprog byder på alt hvad hjertet kan begære af spil til C64, Amiga og Konsolspil i alle klasser.

Et par klassikere blev i samarbejde med min bedre halvdel hente ned, og så var computeren ellers optaget af nostalgi.

PP_HAM

P.P. Hammer

Et par problemer i forbindelse med WinUAE for mig, var at når man satte den op til fuldskærmsvisning, så forsvandt billedet fra min maskine. Efter at have justeret opløsningen i WinUAE til 640×480 forsvandt dette problem. En anden ting er, at der i fuldskærms mode ikke er nogen indikator for om disken er i brug. Det har de lavet en en “smart” løsning på, da man i WinUAE kan slå diskdrevs lyden til. Man kan dog anbefale at skrue langt ned for funktionen, da den larmer enormt meget. En ting mere der har drillet mig lidt, er at der ingen hjælpefil var at finde, hvilket gør tastaturgenveje svære at finde. Et par nyttige er F12, som får configskærmen frem, hvor man eks. kan skifte disk, hvis ens spil kræver det. Hvis man laver en Disk Swapper opsætning, kan man skifte disk med End+<n> hvor <n> er tallet for den disk man ønsker. Dette er særligt nyttigt, hvis man har et spil hvor der skal skiftes disk tit.

God fornøjelse… 🙂